Smulbus
De Lekkerste Frietkraam

Frietkraam De Smulbus  |  06 41746470  |  info@smulbus.nl

Frietkraam De Smulbus  |  06 41746470  |  info@smulbus.nl

Ambachtelijke Vlaamse Friet

Ambachtelijke Vlaamse Friet met schil, hoe lekker is dat? We snijden de aardappelen bij elke opdracht op ambachtelijke wijze in onze frietkraam De Smulbus. Hierdoor serveren we verse, biologische friet en dat proef je! We laten de schil van de aardappels eraan zitten, zodat de frieten extra knapperig en smaakvol zijn.

Na extreme seizoenen zoals een droge of natte zomer moeten we uitwijken naar een aardappel die weliswaar niet biologisch is maar wel duurzaam geteeld.

Vlaamse-Friet-De-Smulbus

  

Ambachtelijke friet

Hoe gezond zijn aardappelen eigenlijk?

In Nederland is de aardappel al lang een vaste factor in ons voedselpatroon. Het voedingscentrum adviseert ook al lange tijd regelmatig aardappels te eten. En dat is niet voor niets, want er zit een hoop vitamine C in aardappels. Maar ook vitamine B, kalium, ijzer en zink tref je in de aardappel aan. Halverwege de achttiende eeuw at de gemiddelde Nederlander maar liefst een kilo aardappelen per dag. Tegenwoordig is dat nog maar zo’n 100 gram per dag.

Meer Smaak

In de aardappelschil zit veel smaak. Een frietje in de schil smaakt daarom heel anders dan een frietje zonder schil. De smaak is voller, maar ook zoeter.

Wat zit er in de schil van de aardappel?

Bij sommige vruchten zitten er in verhouding meer vitamines in de schil. Daarmee wordt de vrucht zelf beschermd tegen bacteriën en schimmels. Bij aardappels is dit echter niet het geval. Bij de aardappel vindt de bescherming onder andere plaats dankzij het gif solanine in de schil. In de schil zitten geen overdaad aan stoffen die in de rest van de aardappel ontbreken. Je kunt ze dus gerust schillen. Wel zitten er vezels in de schil, maar voor de vitamines hoef je dus geen aardappelschil te eten.

Korte geschiedenis van de aardappel

De aardappel wordt al lang gegeten. In de zestiende eeuw kwam de aardappel naar Europa vanuit Peru. Tegenwoordig zijn Peru en Chili in conflict over uit welke van deze twee landen de aardappel origineel afkomstig is. De anekdote gaat dat de aardappel geïntroduceerd werd aan het Franse hof. De koks hadden echter de plant bereid en niet de knollen. Vanzelfsprekend was dat geen succes. Een arme werkman ontdekte de geroosterde aardappelen later in een afvalhoop en ontdekte dat er onder de schil een goed te eten aardappel verstopt zat.

Minder verspilling van voedsel

Zonder het schillen van de aardappel heb je minder verlies. Wanneer je aardappels schrapt, verlies je zo’n 10% van de aardappel. Niet nodig wanneer je ze met schil en al frituurt.

Ook trek gekregen in ambachtelijke friet en een Smulbus voor de deur?

Bekijk onze site voor de mogelijkheden of volg ons op Facebook of twitter.

 

 

 

De Smulbus – Ambachtelijke friet met schil